CHOCOLADE 65% PUUR Björk & Havstorn | BIO ECO Pure Chocolade Berk & Duindoorn uit Noord-Zweden! BEAN TO BAR (van boon naar reep)
Cultureel Erfgoed
In 1888 werd een groot deel van de stad Umeå (Noord-Zweden) verwoest door een verwoestende brand. Bij de heropbouw van de stad werden langs de straten berkenbomen geplant om te voorkomen dat toekomstige branden zich snel zouden verspreiden. Deze traditie om berken te planten leeft voort in Umeå, en daarom wordt de stad ook wel "de stad van de berken" genoemd.
Wanneer Nordic Chocolate in 2024 haar tienjarig jubileum viert, eren we onze thuisstad met een chocolade met berksmaak. We voegen duindoorn toe, dat met zijn frisse, zure toon een mooie balans brengt aan de berkenchocolade.
Onze allereerste reis naar een cacaocoöperatie ging naar Ecuador en Peru, waar we nog steeds mee samenwerken. Deze chocoladereep is gemaakt van bonen afkomstig uit deze regio’s.
Handgemaakte biologische chocolade uit Noord-Zweden van Nordic Chocolate.
Eerlijk en duurzaam geproduceerd in Umeå, Noord-Zweden. Met Nordic Chocolate leggen we de nadruk op Zweedse bessen en planten waarmee de chocolade wordt op smaak gebracht. De biologische cacaobonen worden rechtstreeks geïmporteerd van duurzame coöperaties in Ecuador, waar de boeren training en eerlijke betaling krijgen zonder tussenpersonen. Vervolgens worden de bonen gepeld, geroosterd en steengemalen in een zachte proces om de vezels, antioxidanten en unieke smaak van cacao te behouden. Daarom heeft de chocolade een robuuste structuur. De chocolade wordt handmatig in vormen gegoten en milieuvriendelijk verpakt. De afbeeldingen zijn geschilderde foto's van cacaoplantages in Ecuador en botanische planten die oorspronkelijk zijn geschilderd in de 19e eeuw. Voor de smaakvolle chocolade worden lokale noordelijke bessen en geneeskrachtige planten gedroogd en gemalen.
Gebruiksaanwijzing
Laat de chocolade langzaam smelten in de mond (niet op kauwen).
Ingrediënten
Steen-gemalen cacaobonen, suiker, cacaoboter, berk, duindoorn.
Herkomst en traceerbaarheid
Grondstof Herkomst
Cacaobonen: Naranjillo, Huanúco, Peru en Cacao del Alto, Guayas, Ecuador
Suiker: Noordse suiker
Bessen: Berk en duindoorn uit Zweden
Gewicht: 90 gram
Allergie-informatie
Melkvrij, notenvrij, sojavrij en veganistisch Geen glutenbevattende voedingsmiddelen worden verwerkt in de chocoladefabriek.
Bewaren op een koele plaats bij 16-18 graden Celsius. Geniet op kamertemperatuur.
Voedingswaarde per 100 g
Energie 594 kcal
Energie 2485 kJ
Vetgehalte 40,3 g - waarvan verzadigd vet 23,4 g
Koolhydraten 50,4 g - waarvan suikers 33,1 g
Eiwit 7,2 g
Zout <0,05 g
Over Nordic Chocolate
Ik, "ChokladJenny", was slechts 14 jaar oud toen ik begon met het bezoeken van chocoladefabrieken in Europa. De eerste was in het noorden van Engeland, waar ik een van de goed bewaarde geheimen van de chocolade-industrie ontdekte.
De meeste "chocoladefabrieken" maken hun eigen chocolade niet! Ze kopen kant-en-klare, grootschalig geproduceerde chocolade en smelten deze gewoon om. Of ze kopen halfproducten. Daarom roep ik je altijd op om een chocoladefabriek te vragen waar ze hun cacaobonen verwerken, om het verschil te kennen tussen bean-to-bar-productie en "herverwerkers". Vraag of een andere partij delen van het proces doet voor het chocolademerk dat je vasthoudt. In 2008 begon ik mijn eerste chocoladebedrijf en ontwikkelingsproject met cacaoboeren in Ecuador en Peru.
In 2012 begon mijn meest belangrijke cacaoreis. Samen met inheemse bevolking startten we een project om oude, oorspronkelijke cacaovariëteiten te behouden. Tegenwoordig delen de chocolade-industrie snelgroeiende klonen uit aan cacaoboeren, gratis, om oude bomen te vervangen door efficiëntere. Smaak, kwaliteit, traditie en biodiversiteit worden negatief beïnvloed. Laten we het oorspronkelijke karakter van Ecuador behouden en de boeren betalen op basis van kwaliteit, niet kwantiteit.
In 2013 richtte ik de eerste en tot nu toe enige chocoladefabriek in Noord-Zweden op, samen met Lars en Pierrick. Het merk heet Vintage Plantations. Mijn tweede merk heet Nordic Chocolate, waar de focus ligt op de Zweedse bessen en planten waarmee we de chocolade op smaak brengen."