CHOCOLADE 65% PUUR Hjortron | BIO ECO Pure Chocolade Cloudberry / Moltbes ouit Noord-Zweden! BEAN TO BAR
(van boon naar reep)
Handgemaakt, duurzaam geproduceerde chocolade uit Västerbotten, Noord-Zweden.
Op smaak gebracht met Zweedse, handgeplukte moltbessen. Eerlijk en duurzaam geproduceerd door Jenny Berg in Umeå. Deze bekroonde chocolade, vervaardigd in Umeå, is gemaakt van biologische cacao en rauwe rietsuiker. Met Nordic Chocolate wordt de focus gelegd op de Zweedse bessen en planten waarmee de chocolade op smaak wordt gebracht.
Productieproces
De biologische cacaobonen worden rechtstreeks geïmporteerd naar Umeå, Västerbotten, vanuit duurzame coöperaties in Nicaragua en Ecuador, waar de telers opleiding krijgen en een eerlijke prijs ontvangen zonder tussenpersonen. Vervolgens worden de bonen gepeld, geroosterd en op steen gemalen in een zorgzaam proces om de cacaovezels, antioxidanten en unieke smaak te behouden. Daardoor krijgt de chocolade een rustieke structuur. De chocolade wordt met de hand in vormen gegoten en handmatig verpakt in milieuvriendelijke verpakkingen.
Ingrediënten en voedingswaarden
Ingrediënten:
Steenmaalde cacaobonen*, suiker*, cacaoboter*, moltbessen*.
- = biologisch ingrediënt
Gewicht: 90 gram
Allergie-informatie: Melkvrij, glutenvrij, notenvrij en sojavrij.
Voedingswaarde:
Voedingswaarde per 100 g:
• Energie: 591 kcal/100 g
• Energie: 2474 kJ/100 g
• Vetgehalte: 39,9 g/100 g
– waarvan verzadigd vet: 23,1 g/100 g
• Koolhydraten: 50,5 g/100 g
– waarvan suikers: 35,4 g/100 g
• Eiwitten: 7,4 g/100 g
• Zout: <0,05 g/100 g
Over het merk
Ik, “ChokladJenny”, was slechts 14 jaar oud toen ik begon met het bezoeken van chocoladefabrieken in Europa. De eerste in Noord-Engeland, waar ik een van de goed verborgen geheimen van de chocolade-industrie ontdekte. De meeste chocoladefabrieken produceren geen eigen chocolade! Ze kopen kant-en-klare, massaal geproduceerde chocolade in en smelten deze enkel opnieuw – of kopen halffabricaten in.
Mijn oproep aan jou is daarom: vraag altijd aan een chocoladefabriek waar zij hun cacaobonen verwerken, om het verschil te weten tussen bean-to-bar-productie en “remelters”. Vraag of een andere partij delen van het proces uitvoert voor het chocolademerk dat je in handen hebt.
In 2008 startte ik mijn eerste chocoladebedrijf en ontwikkelingsproject met cacaoteelers in Ecuador en Peru. In 2012 begon mijn allerbelangrijkste cacaoreis: samen met de inheemse bevolking een project starten om oude, oorspronkelijke cacaosoorten te behouden. Tegenwoordig geeft de chocolade-industrie snelgroeiende klonen gratis uit aan cacaoteelers, om oude bomen te vervangen door efficiëntere. Smaak, kwaliteit, traditie en biologische diversiteit worden negatief beïnvloed. Laten we de oorsprong van Ecuador behouden en in plaats daarvan de telers laten betalen op basis van kwaliteit, niet kwantiteit.
In 2013 richtte ik, samen met Lars en Pierrick, Norrlands eerste en tot nu toe enige chocoladefabriek op. Het merk heet Vintage Plantations. Mijn tweede merk heet Nordic Chocolate, waarbij de focus ligt op de Zweedse bessen en planten waarmee wij de chocolade op smaak brengen.
Lees hier meer over de Moltbes (bron: AI)
Wat is een moltbes?
Een moltbes heet in het Zweeds Hjortron en in het Engels bekend als Cloudberry. In Nederland en sommige andere landen kom je soms de term "moltbes" tegen als verwijzing naar deze bijzondere bes.
Kenmerken van de moltbes
-
Uiterlijk:
De bes heeft een unieke oranje-gele tot goudkleurige tint en een zachte, delicate structuur.
-
Smaak:
De smaak combineert zoete en lichtzure tonen, waardoor hij zeer onderscheidend is en vaak wordt omschreven als delicaat en complex.
-
Voedingswaarde:
Moltbessen zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, wat ze tot een gezonde keuze maakt.
Waar groeit de moltbes?
-
Natuurlijke omgeving:
Deze bessen groeien voornamelijk in de koude, vochtige klimaten van de noordelijke landen. Ze vinden hun plek in moerassige en veenachtige gebieden, zoals in Scandinavië, Canada, en Rusland.
-
Oogst:
Doordat ze in het wild groeien en moeilijk te telen zijn, worden moltbesen meestal met de hand geplukt. Dit maakt ze vrij zeldzaam en vaak ook kostbaar.
Culinaire toepassingen
- Keuken:
In de Scandinavische en Noordse landen worden moltbesen vaak verwerkt in jam, desserts, sauzen en andere gerechten. Ze dragen bij aan een unieke smaakbeleving en worden soms zelfs gebruikt in luxe producten, zoals duurzame chocolade.